Iskustvo u Crnoj Gori

Priroda

Velikodušna i škrta, okrutna i zahvalna, fascinirajuća priroda ove države je uvijek budila uzbuđenje i inspiraciju. “Najljepsi susret neba i kopna u vrijeme rođenja naše planete” ( J.G.Bajron ) je stvorio mnogo malih zaliva i veliki zaliv Boke Kotorske, skrivene netaknute plaže i trinaest kilometara dugačka Velika plaža sa svojim ljekovitim dejstvom.


Nad primorjem se nadvija bijela i siva pustoš krečnjačkog predjela. „Kameno more“ je ipak samo jedan segment u raskošnom mozaiku. U srednjoj regiji su plodne Zetska i Bjelopavlićka ravnica, veliki ptičji raj - Skadarsko jezero. A onda splet planinskih vijenaca, visokih preko 2.000 metara. Osim vrhova, krase ih šume, prostrani pašnjaci, četrdeset jezera, silovite i čiste rijeke, duboki i tajanstveni kanjoni. Svjetovi ljepote su i pod vodom i pod zemljom, u mnogim pećinama čije je istraživanje tek započeto. Crna Gora ima pet nacionalnih parkova. Durmitor sa kanjonom Tare je dio svjetske prirodne baštine. Kanjon Tare je u popisu međunarodnih rezervata biosfere. Kao rijetko močvarno stanište Skadarsko jezero upisano je u Ramsar listu.


Istorija i tradicija

Zemlja čuda. Ćup pun najrazličitijeg blaga. Kao da se zaista, kako kaze legenda, bogu iznad Crne Gore pocijepala vreća kad je dijelio darove prirode, pa mu poispadale planine a i stošta drugo. Geografi će, pak, reći da je ovo područje na jugu Evrope i Balkana, ne veliko ali jedinstveno po raznovrsnosti, nastalo djelovanjem snažnih sila prirode u davna vremena. Silama ili slućajno, tek – ispalo je lijepo i neobično, veličanstveno.


Država duge tradicije, tačka susreta različitih kulturnih i religijskih uticaja na granici Istoka i Zapada, Crna Gora je danas multikonfesionalna i multietnička sredina, poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda.


Wine&Dine / Nacionalna kuhinja

U cilju dolaska u srce Crne Gore, morate probati specijalitete nacionalne kuhinje. Raznolikost prirode, reljefnih oblika i klimatskih zona, na tako malom prostoru, oblikovali su i raznovrsnu Crnogorsku kuhinju. Bilo da večerate kod prijatelja ili u autentičnom crnogorskom domu ili u nekom restoranu, bićete velikodušno dočekani. Crnogorci su velikodušni i dobri domaćini. Kada očekuju gosta, po starom običaju red je da se širom otvore vrata ili kapija dvorišta. Nude svom gostu najbolju moguću hranu i piće koje imaju u kući, smještaju ga na najboljem mjestu za stolom i daju sve od sebe da njegov boravak učine što udobnijim.