Pretražite ponudu

Krstarenja    |     Putovanja

Izabrana ponuda
Ronjenje

Informacije o ponudi: Ronjenje

RONJENJE U CRNOJ GORI

 

Crnogorsko primorje karakterišu strme krečnjačke obale s mnoštvom manjih špilja, veoma pogodnih za riblja staništa.

Ljetnja temperatura mora uglavnom se kreće 21-25° C, što omogućava ugodno ronjenje, dok se temperatura mora u zimskim mjesecima rijetko spušta ispod -13° C. Salinitet mora iznosi 36 promila, a vidljivost 15-35 metara.

Priobalna dubina mora uglavnom se kreće do 35 metara, odakle prelazi u pjeskovito dno. Podvodno stijenje je bogato florom; kolonijama gorgonija i korala, dok su pjeskovite padine prekrivene posidonijom. Fauna je bogata: roniocima se pruža prilika da fotografišu jata zubataca, orada, kantora, cipola i druge ribe, dok su veoma česti primjeri velikih kirnji, ugora, murina, golubova, raža i jastoga.

U Crnogorskom primorju (koje nije još sasvim istraženo) postoji nekoliko bogatih hidroarheoloških nalazišta, kao što su: Risanski zaliv, Rose, nalazište u Njivicama kod Herceg-Novog, nalazište u uvali Bigova, Rt Platamuni, Rt Volujica kod Bara, nalazište Stari Ulcinj.

Za sigurnost ronilaca brinu se veoma iskusni i obučeni ljudi u klubovima, a hiperbarični centar sa savremenim komorama i stručnim ljudstvom nalazi se u Meljinama, kod Herceg-Novog.

Strani ronioci, pojedinci ili grupe mogu roniti u crnogorskom moru u organizaciji ronilačkih klubova iz Crne Gore. Dužni su da imaju ronilačku legitimaciju neke od svjetskih ronilačkih federacija: CMAS, PADI, NNI, SSI i sl., kao dokaz osposobljenosti.