Izabrana ponuda

Informacije o ponudi: Through the Balcans

1.Dan : Tirana

Nakon slijetanja na aerodrom u Tirani, lokalni vodič ce otpratiti goste do autobusa. Piće i večera za dobrodošlicu. Noćenje u Tirani.

 

2.Dan : Tirana

Nakon doručka, pola dana razgledanje Tirane uključujući i posjetu Nacionalnom Groblju Martyrs, džamiji Ethembega i nacionalnom istorijskom muzeju. U podne započinjemo izlet do planine Djati automobilima, na nadmorskoj visini od 1200 m. Vožnja traje 15 minuta. Uzivaćete u prelijepim pejzazima Tirane i panoramskom pogledu. Slobodno popodne. Večera. Noćenje u Tirani.

 

3.Dan: Tirana-Budva

Doručak, nakon toga voznja do Skadra, kratka posjeta spomeniku Skenderbega. Razgledanje Skadra i posjeta Mezi mostu i tvrđavi Rozafa. Vožnju nastavljamo za Ulcinj i obilazak grada. Legenda kaže da je veliki Migel Servantes, pisac Don Kihota, prodat kao rob na Trgu od robova u starom gradu Ulcinju. Stari grad Ulcinj je star vise od 2000 godina. Nakon toga polazak za Budvu putovanjem uz prelijepu obalu.Večera. Noćenje u Budvi.

 

4.Dan : Budva

Doručak i šetnja kroz stari grad Budve, prelijepom centru Crnogorskog turizma, često zvan “biser Mediterana”, dobro poznat po pjeskovitim plažama i burnom noćnom životu. Pored svoje prirodne ljepote, njenih ostrvskih zaliva i plaža, Budva je bogata sa svojim istorijskim spomenicima. Stari grad leži na malom poluostrvu i predstavlja kovčeg sa blagom kulturne baštine. Ukršten uskim ulicama i trgovima, poznatim zgradama, gdje se nalaze i crkva Sv.Trojice, grob fantastičnog pisca Stjepana Mitrova Ljubiše, crkve.Sv.Ivana, Sv.Bogorodice i Sv.Save. Tokom ljetnih mjeseci pretvara se u Gradski Teatar sa brojnim lokalnim performansama i predstavama iz inostranstva .U starom gradu možete takođe posjetiti mnoge prodavnice, kafiće, restorane i galerije. Ručak. Slobodno vrijeme za šoping. Noćenje u Budvi.

 

5.Dan: Budva-Cetinje-Boka-Kotorska-Budva

Doručak i voznja do Cetinja, crnogorske prestojnice, mjesto gdje se susreću kontinentalna i mediteranska klima, koja dolazi sa obale noseći lagani povjetarac. Obilazak Cetinja i posjeta Dvorcu Kralja Nikole u njegovom glamuroznom sjaju, sada pretvoren u nacionalni muzej. Nakon posjete muzeja idemo do Njeguša, manjeg naselja u blizini Cetinja, gdje možete probati domaću hranu (pršut, domaći hleb i sir) i pića  (vino, medovina i rakija ) u jednom od seoskih restorana Nakon toga nezaboravan dozivlja putem od 25 serpentina će nas dovesti sa nadmorske visine od 900m do 0, gdje ćemo pronaći Kotor, srednjovjekovni grad. Spustajući se, vidjećete jedan od 25 najljepših zaliva u svijetu, Bokokotorski, koji je na listi UNESC-A. Šetnju započinjemo ulaskom na Vrata od Mora i nastavljamo uskim ulicama i malim zbijenim trgovima, koji cčuvaju tajne Mletačkog vremena. Grad je opasan bedemima u dužini od 4.5 km sagradjenim od IX do XIX vijeka. U gradu se nalazi jedan od najljepših spomenika ne samo u Kotoru već i u okruženju, katedrala Sv.Tripuna, sa zadivljujućom arhiktekturom iz 1166 koju ćemo posjetiti zajedno sa Pomorskim Muzejom Crne Gore (ulaz se plaća ), koji se nalazi u bivšoj aristokratskoj palati. Mnogi modeli brodova, barki, portreta poznatih kapetana, sačuvanih predmeta brodova, nakita, oružja itd. će nas vratiti u vrijeme slavne bokeljške mornarice. Nakon pauze odvešćemo se do Perasta, slavnog baroknog grada iz XV vijeka, gdje ćemo posijetiti vještačko ostrvo sa crkvom posvećenoj Gospi od Škrpjela. Ostrvo su sagradili pomoraci, koji su se nakon pronalaska ikone Bogorodice, zaštitnice pomoraca i ribara, na samom kamenu metar iznad površine, zavjetovali da će sagraditi crkvu na tom mjestu. Bacajući kamen u zaliv sagradili su ostrvo, sada je ta manifestacija nazvana pod imenom “Fašinada”, započeta je 1452. Crkva na ostrvu je sada poznata po vijenčanjima i prelijepom muzeju. Kasnije odlazimo za Budvu, sa kratkim zaustavljanjem na Verigama radi fotografisanja, prevoz traektom. Nocenje u Budvi.

 

6.Dan : Budva-Podgorica

Nakon doručka odlazimo iz Budve i vodimo vas u Virpazar .Kratka pauza za fotografisanje - da bi vidjeli dobro poznati compleks Sveti Stefan. Princeza Margaret, Merlin Monro, Bobi Fišer, Sofija Loren i Karlo Ponti, Kirk Daglas, Klaudia ŠiferI i Silvester Stalone, su samo neka od imena navedenih na listi posjetioca ovog slavnog poluostrva. Virpazar je, malo naselje koje je smješteno na sjevernom djelu velikog Skadarskog jezera, najvećem jezeru na Balkanu, najvećem rezervatu ptica i poslednjem prirodnom stanistu pelikanske vrste u Evropi. Odlazak na krstarenje jezerom brodićem i ručak u restoranu. Put će nas odvesti do Podgorice, Crnogorskog glavnog grada, gradu smještenom na šest rijeka. Panoramsko razgledanje Podgorice. Noćenje u Podgorici.

 

7.Dan : Podgorica-Kolasin

Doručak. Vožnja do Kolašina, miran gradić smješten u “srcu” Crne Gore, okruženim zadivljujućom ljepotom netaknute prirode. Na našem putu do Kolašina posjeta Manastiru Morača (ulaznice se plaćaju na licu mjesta), starom više od 750 godina, koji je uspio da odoli vremenu i osvajačima. Sigurni smo da ćete biti impresionirani, jer ćete biti privilegovani da uživate u divnim čarima kanjona rijeke Morače, poznat po svojim zanosnim visokim stijenama i liticama stopljenim sa očaravajućom vegetacijom. U Kolašinu će nas čekati džipovi koji će nas odvesti na jedan uzbudljivi izlet u eko selo-Eko ljetnji pašnjak, smješten na 1878 m nadmorske visine. Vožnja će trajati oko 35-40 minuta. Imaćemo mogućnost da se upoznamo sa životom gorštaka i probamo neke od nezaboravnih jela koja će biti servirana na livadi ili u kolibi, zavisno od vremenskih uslova. Povratak u Kolašin. Noćenje.

 

8.Dan: Kolašin-Žabljak

Nakon doručka autobusom nastavljamo u pravcu Žabljaka, grad koji se nalazi na najveĆoj nadmorskoj visini na Balkanu, 1456 m, smješten na planini Durmitor. Usput pravimo pauzu da uživamo u blistavoj ljepoti prirodnog okruženja   mosta   na Djurdjevića Tari, jedan od simbola rijeke Tare, rijeka koja mami uzdahe sa najdubljim kanjonom u Evropi i drugim najvećim u svijetu, 1300 m. Na Žabljaku ćemo posjetiti Nacionalni Park Durmitor, šetnja oko Crnog jezera, i ručati na obali, stapajući se sa priajtnim cvrkutom ptica. Noćenje na Žabljaku.

 

9.Dan: žabljak – Sarajevo

Doručak i voznja do Nikšića, dom Nikšićkog piva, poznatog Crnogorskog piva. Imaćete priliku da probate nikšićko pivo u jednom od lokalnih restorana u blizini Krupačkog jezera. Na nasem putu do Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, napravićemo pauzu za ručak u restoranu kraj Pivskog jezera. Noćenje u Sarajevu.

 

10.Dan: Sarajevo

Doručak u hotelu. Panoramska vožnja kroz Sarajevo. Nakon toga posjeta starom dijelu grada-Baščarsiji. To je stari dio grada, sagrađen u 15.vijeku i predstavlja istorijski i kulturni centar. Posjeta džamiji ,staroj pravoslavnoj crkvi, katoličkoj katedrali i sinagogi. Pauza za mogući ručak. Sa Vrela rijeke Bosne imaćete veličanstven pogled na njeno izvoriste. Kasnije posjeta tunelu spašenja čija priča govori o poslednjem ratu i kako je to bio jedini način da se unese hrana u grad. Večera. Noćenje u Sarajevu.

 

11.Dan: Sarajevo-Mostar

Doručak. Panoramska vožnja do Mostara i razgledanje ovog nezaboravnog grada, koji nosi nadimak “lonac raznih kultura”. Najdominantniji uticaj je ostavila Turska vladavina, visoki, dugi minareti koji dosežu do neba, kaldrme koje vode do bazarnih ulicama, u kojim se prave suveniri ritmičkim udaranjem čekica o bakarne ploče i kuće sa drvenim balkonima će vas podsjetiti na vrijeme koje je proletjelo .Potom, obilazak Kujundziluka, starog mosta, krivog mosta, tipične turske kuće i džamije. Ručak u starom gradu. Slobodno popodne. Noćenje u Mostaru.

 

12.Dan: Mostar-Dubrovnik

Doručak. Odlazak iz Mostara u Međugorje, jedno od naseljakoje pripada opstini Citiluk Brotnjo smještenom u zapadnoj Hercegovini, gdje ćemo ručati. Međugorje bukvalno znači “prostor između dvije gore”. Na nadmorskoj visini od 200 m vlada blaga mediteranska klima. To je poznata lokacija vjerskih hodočašća. Na našem putu ka Hrvatskoj, zastaćemo i u Neumu, jedinom Bosansko-Hercegovačkom gradu na obali. Vožnjom duž obale duge 16 km Bosne i Hrvatske, imate mogućnost da vidite mnoga ostrva, poluostrva, ribara, brodova u luci, plaže mediteranskog voća i druge zanimljive događaje. Dolazak u Dubrovnik. Slobodno vrijeme za odmor. Noćenje u Dubrovniku. 

 

13.Dan: Dubrovnik

Doručak, a potom šetnja kroz stari grad. Razgledanje Franjevackog manastira sa starom apotekom kao i mnoge druge istorijske spomenike, kao što su Rektoreva palata, Sponza palata, Orlandova statua, Onofriova fontana i Katedrala sa blagom. Večera nakon slobodnog popodneva. Noćenje u Dubrovniku.

 

14.Dan: Dubrovnik

Doručak.Transfer iz hotela do aerodroma.

 

Ovaj izlet podrazumjeva:

-sve vrste transporta.

-obučene vodiče,

-ulazak u lokalna mjesta,

-takse,

-hotelski smještaj,

-obroci prema programu,

-boravisne takse.